O Astrologiji

   Astrologija je jedan od onih darova koje su nam date kroz Vedsko znanje, to je jedini pravi izvor, ako će vam netko drukčije tvrditi, taj ne zna...

   Pomoću astrologije se može mnogo toga i reći i postići. Može se vidjeti kada je pravi period za nešto, da li treba ili ne treba djelovati. Vješt Astrolog zna kako se mogu umanjiti teški položaji u natalnoj karti To se u Jyotis astrologiji zove Karma removal ), no glavnu riječ u svakom horoskopu ima vlasnik tog istog horoskopa. O slobodnoj volji, znoju, željama, mašti svakog pojedinca ovisi kako će neki potencijal biti iskorišten, i da li će uopće biti iskorišten. Svatko svojim nastojanjima se može nadići iz vlastitih Astroloških okvira i u potpunosti demantirati vlastiti horoskop. Takvih je malo.....

   U Astrologiji ima mnogo grana, podgrana i svih mogućih specijalizacija. No, kada se nekome izrađuje horoskop tada se mogu koristiti različite vrste astroloških računanja i proračuna. Naravno, da stranka ne treba biti upućena u tehnike izrade, jer njoj treba konačni proizvod, a to je Astrološka analiza i prognoza.

 

Osnovno u Astrologiji se svodi na:

 

Siderička Astrologija

   Ovdje je krakteristično to da se koristi pomak neba koji otprilike iznosi 1° za svakih 70 godina.

( to u biti odgovara stvarnom položaju zvijezda na nebu ) Analize i prognoze su preciznije.

 

    Napomena:

    Da bi se dobila pozicija neke planete po sideričkom načinu računanja u odnosu na topocentričko, treba od topocentričkog položaja otprilike oduzeti 24°. To znači da će neka planeta koja se nalazi na 27° nekog znaka po topocentričkom sistemu, u sideričkom sistemu  biti na 3°tog istog znaka. Ovih 24°razlike sam uzeo nasumice, on se razlikuje iz godina u godinu.

 

Topocentrička Astrologija

   Ovim podacima se bavi tzv. Zapadna astrologija ( ovdje se ne uzima u obzir pomak neba  )

Po tradiciji, ovo nije točna metoda računanja, pa su moguće pogreške u analizama i datumskoj prognozi.

   Kada radim Zapadnu Astrologiju, ja uzimam ovaj podatak u obzir, tako da uspoređujem polažaj nekog pokazatelja po Sideričkom i Topocentričkom položaju.

 

Planete

   Vjerujem da svatko već zna koje se planete uzimaju u obzir, tako da ne treba nekakva dodatna informacija.

   Možda bi bilo dobro spomenuti da sve planete koje se koriste u Astrologiji imaju svoje položaje uspona, padova, domicila, egzila.. Po Jyotishu postoje prijateljski, neutralni i neprijateljski odnosi između planeta. Isto tako postoje vladavine u godinama za svaku planetu, uključujući Mjesečeve čvorove ( Rahu i Ketu ). Tradicionalno po Jyotishu se ne koriste planete iza Saturna. Postoji hrpa Jyotish software programa koji uzimaju u obzir i te planete. Bez obzira na astromomski status, Pluton i dalje ima istu ulogu u astrologiji, tako da se nije ništa promijenilo. 

 

Zvijezde nekretnice

   Što se zvijezda nekretnica tiče, u obzir se uzimaju njihovi egzaktni aspekti s planetima. Dijele se na zvijezde koje imaju pozitivan, neutralan i negativan utjecaj. Mogu prevagnuti u horoskopu, te neutralizirati tzv. pozitine i negativne aspekte. Mogu biti jako konstruktivan ili jako destruktivan utjecaj.

 

Simbolika stupnja

   Svaki stupanj ima svoje posebno značenje, nije isto da li je nekome nešto na 5° ili 6° nekog znaka. Tto može dati dodatnu i vrijednu asocijaciju onom koji zna iz tog izvuči kvalitetnu informaciju.

 

Raznorazne podjele znaka ili stupnja unutar Zodijaka na trečine, devetine, dvanaestine, Mjesečeva sjedišta i sl...

   Ove podjele potiču iz Jyotish Astrologije

Raznorazne podjele polja

Postoji niz sistema polja u astrologiji ( Placidus, Koch, Equal, Regiomontanus, Campanus, Vehlow, Morinus, Porphyry, Meridian i tko zna još koliko ).

Sistemi polja se razlikuju po načinu računanja i raznoraznim parametrima koji se uzimaju u obzir.

 Svako polje u horoskopu se odnosi na neku ili više sfera života. Npr. 5 polje može označavati djecu, špekulacije i transakcije, igre na sreću, zaljubljivost, eros, ali može označavati gubitak roditelja, novčano stanje nekog od roditelja i još mnogo toga.

 

Natalni horoskop

   Natalni horoskop se radi na temelju datuma, godine rođenja, sata rođenja i mjesta rođenja, odnosno kordinata mjesta rođenja.

Ovo su podaci prijeko potrebni za SVE vrste izrade horoskopa.

( Poslovni, Emotivni, Usporedni, )

    Ako se ne radi o živom biću, već o poduzeću, državi, burzovnoj dionici, postupak je isti. Trebamo datum, sat i mjesto pojavljivanja ili osnivanja.

   Iz natalnog horoskopa se vide slabe i jake točke neke osobe, sve osobine i životni potencijali.

Vidljive su zdravstvene točke, osobnost,  plodnost, kreativnost, poslovnost, emotivnost, seksualnost, komunikativnost, intelektualnost, sklonost bolestima, psiha, duhovnost, karmičke lekcije i tko zna što još.

   Ako se kojim slučajem radi o neživom podatku ( datum osnivanja neke tvrtke, obrta ili sl.. kupnja nekog predmeta, bilo koja vrsta novog početka ) tada se u istom kontekstu, ali drukčije mogu vidjeti potencijali neke tvrtke, njene vrline, mane i sl...kao i za sve oblike života. Tada se isto može reći da se radi o Natalnom horoskopu.

 

 

 

   Solarni, Lunarni horoskopi, kao i horoskopi koji se rade za natalni povratak svih planeta, se rade za izradu Astroloških prognoza, za gledanje kroz vrijeme, bilo u prošlost ili budućnost. Prema potrebi.

 

 

Solarni horoskop

   Ovo je horoskop koji se bazira na točnom povratku Sunca u odnosu na natalnu kartu. Mogu se raditi prognoze od 1 mjesca, 2 mjeseca, 3 mjeseca ili više ( ovisi o tome koji se hod sunca uzima u obzir ), uglavnom se izračunava godišnji solarni horoskop.

   Mogu se izraditi prognoze za sve pokazatelje koji se nalaze u natalnoj karti.

 

Lunarni horoskop

   Ovo je horoskop koji uzima u obzir povratak Mjeseca o odnosu na njegov položaj u natalnoj karti. Mogu se izrađivati mjesečni horoskopi, te godišnji horoskopi, koji vrijede jednu lunarnu godinu.I Ovdje se mogu izraditi prognoze za sve pokazatelje koji se nalaze u natalnoj karti. Svaki 13 prolazak Mjeseca preko natalnog položaja označava jednu lunarnu godinu. To nikad ne pada zaredom u isti datum u godini.

 

Usporedni horoskop

   Tu se naravno radi o ospoređivanju dvaju ili više horoskopa. Obično se radi o emotivnim, ljubavnim i bračnim odnosima. Uspoređuju se položaji planeta između dviju ili više osoba, ovisno o slućaju.

Ovim putem se dobiva uvid u međusobne odnose, njihove jake i slabe točke, vidljiva je imjena energija u nekom odnosu.

Usporedeni horoskopi se mogu raditi i u poslovnom kontekstu, procjene kvalitete partnerstva i sl...

 

Kompoziti

   Posoje dvije vrste kompozita. Vremenski kopozit, gdje se računa datum koji odgovara jednakoj vremenskoj udaljenosti između dva podatka.Druga vrsta Kompozita uzima u obzir midpoint točke između dva horoskopa. Kompozit služi kao nadopuna usporednim horoskopima, iz njih se dobiva slika koja govori o vrsti zajedništva. Kompozit se bazira na midpoint točkama ( neki koriste izraz equidistanc ).

 

Postoje i ovi pojmovi:

Tranziti

   Ovdje se radi o prolazu planeta i inih nebeskih objekata u odnosu na nečiji natalni položaj. Mogu se koristiti u svrhu izrade prognoza za nekog ili nešto.

 

Direkcije i Progresije

   Ima ih mali milijun, mogu se računati za svaku planetu.

Ovo su još neki načini izračunavanja i izrade prognoza, kad bi se što moglo desiti. Uglavnom se koriste, ali nije uvijat, na nečijoj natalnoj Astrološkoj karti.

 

Harmonike

   One daju novi pogled na stvari u horoskopu neke osobe. Postoji metoda njihova izračunavanja. Uklavnom se položaji svih pokazatelja množe sa nekim brojem, ovisno o broju kojim se množimo dobivamo određenu Harmoniku. Npr. za izračun 13 Harmonike sve pokazatelje u natalnoj karti množimo sa 13. Može se reći da je natalna karta u biti prva Harmonika...

 

Midpoint ( equdistanc ) točke

   Ovo su točke koje se nalaze na polovini udaljenosti dviju planete ili pokazatelja. Svaki tranzitni prolazak kroz ove točke može biti od velikog značaja po neku osobu ili tvrtku. Postoji više nivoa Midpoint točaka npr. Midpoint točka dviju Midpoint točki. Preporučujem vam da midpoint točke koristite kod analiziranja tranzita u odnosu na natalnu ili ine karte. To mali broj ljudi radi.

 

Poslovna Astrologija

   U poslovnoj astrologiji postoje mnoge vrste analiza. Kako svaka planeta ili pokazatelj ima točno određena značenja, može se raditi analiza o djelovanju tvrtke, burzovno mešetarenje dionicama, kupnja i prodaja nekretnina ili pokretnina. Kako svaka planeta ili znak otprilike odgovaraju nekoj poslovnoj grani, lako je zaključiti kako se treba koristiti poslovnom astrologijom.

 

Astrokartografija

   Ovom metodom se može analizirati i odrediti gdje bi bilo najbolje mjesto za život ili posao ili bilo što drugo bilo gdje na svijetu.

   Promatranjem kretanja planeta preko meridijana, preko nekih zemalja, mogu se vidjeti okolnosti koje Astrološki djeluju na pojedinca ili neku zemlju. Mogu se odrediti smjerovi povoljnog ili nepovoljnog kretanja. Premješanjem natalne karte na nilo koji kutak svijeta mijenja i položaje planeta unutar polja. Tako da skoro i nije svejedno gdje živite. Neki su mišljenja da se drastičnim preseljenjem mogu promjeniti sudbine. Aspekti se ne mjenjaju gdje god bili....

 

Mundana Astrologija

   Politika je postala neizbježna stvar svakome od nas. U političkoj Astrologiji se uzimaju datumi osnivanja država, državnih događaja. Oni se tretiraju kao natalni podaci, sve ostalo ovisi o mašti, znanju, intuiciji osobe koja barata datim podacima. Npr. Sunce je vlada, predsjednik, vladar, Mjesec je narod....

 

Elevacijska Astrologija

   Ovdje se uzima trenutni Astrološki položaj planeta u trenutku postavljanja pitanja ili problema, te se na temelju toga rade analize i traže se odgovori. Ovi isti parametri se mogu koristiti za sve životne sfere. Ova tehnika ima svoja pravila, koja su sve više i više komplicirana.

 

 

Pretraži website

© 2009 All rights reserved.